ODIN - DEN KONGELIGE JAGTHUND 2024

Den store danske og Torben

Det er en helt særlig historie, som Torben Elmedal fra Sjælland kommer med til Hertug Hans Festival. Han har udover sin hund, Odin, også en fortælling med om den hund, der i 1500-tallet og renæssancen var en yderst populær jagthund hos danske konger og fyrster.


Det handler om broholmeren. En hunderace, Torben Elmedal var med til at genskabe i 1970’erne, efter at den på det tidspunkt var tæt på at uddø - igen.

 

I dag tænker de fleste på Grand Danois, når der tales om store danske hunde. Broholmeren er dog den hund, der i dag mest ligner den originale Store Danske, som er den hundetype, der var kendt i 1500-tallet. 


- Men udgangspunktet for begge hunde er det samme, fortæller Torben Elmedal, der har brugt utallige timer og år på at forske i broholmerens historie.


Historien går tilbage til et giftermål og til tiden lige omkring Hertug Hans.


Da hans nevø, kong Frederik 2's datter gifter sig med den skotske kong Jacob i 1589, forærer kong Jacob det danske hof nogle engelske hunde. Det var kraftige hounds, som blev krydset med lokale hunde.

 

Den nye hundetype var hunde med stor styrke og hurtighed. Hoffet brugte dem til parforcejagt på vildsvin, bjørne, krondyr, okser og andre lignende store dyr. Hundene løb byttedyret træt og gik derefter enten til angreb på det eller fastholdt det, indtil jægeren kom og gav det dødsstødet.

 

Omkring 1850 er Den Store Danske hund i forfald. Hofjægermester Sehested fra det fynske gods Broholm tager derfor affære. Han genoptager avlen og forærer hvalpe til folk i hele landet på den betingelse, at de skal fortsætte avlen. På den måde fik racen igen stor udbredelse. Eksempelvis brugte Københavns Zoologiske Have i årene fra 1859-1929 hundene som ammehunde for havens store kattedyr, og i Tivoli blev de omkring år 1900 brugt som vagthunde.


Igen var der kongelig betagelse af hundetypen. Frederik den 7. og grevinde Danner sværmede således for den store hund. Deres hund Tyrk figurerer ikke bare på malerier – blandt andet et, hvor Frederik underskriver grundloven – hunden endte sågar med at blive udstoppet efter sin død.


Mere end 100 år senere var racen dog igen tæt på at uddø, og Torben Elmedal og andre hundevenner tog derfor i 1970'erne affære.


Torben Elmedal kan berette mange historier om broholmeren – og ikke mindst dens færdigheder som jagthund. Det vil han fortælle om under Hertug Hans Festival, hvor man selvfølgelig også kan få lov til at klappe og snakke med hans hund, Odin.