ÆRESHERTUG 2024

Festival-formand og byens bedste sælger går altid forrest

Det er Hertug Hans Festivals helt egen formand, Anette Prip, der i 50-året for udnævnelsen af den første æreshertug i 1974 nu kan smykke sig med titlen: Æreshertug 2024.

 

Anette Prip, der har været formand for Hertug Hans Festival siden 2013, får den fornemme hæder for sit mangeårige virke for at gøre Hertug Hans Festival til en stor, farverig og ikke mindst årligt tilbagevendende begivenhed, som særligt henvender sig til børn og børnefamilier i Syd- og Sønderjylland.

 

Udnævnelsen fandt sted lørdag 1. juni på domkirkepladsen i Haderslev, hvor Anette Prip til stor overraskelse og jubel for de mange deltagere i det historiske optog af borgmester Mads Skau og foran en stor skare fremmødte blev udråbt til æreshertug 2024.


Dermed kommer hun i selskab med mange andre fremtrædende personligheder, der har gjort en forskel for Haderslev by og kommune. Se her

 

Anette Prip brænder for historien og særligt Haderslevs historie. Som nu tidligere lærer på Haderslev Katedralskole deltog hun sammen med sine elever fra begyndelsen i de historiske optog ved først Hertug Hans Fest og siden Hertug Hans Festival. 

 

Anette Prip har aldrig været bange for at tage fat. Hun har været medlem af domsognets menighedsråd, formand for det nu hedengangne Marimba Steel Band, og så har hun været med til at oprette domsognets børne- og ungdomskor.

 

Da Haderslev derfor pludselig stod uden en Hertug Hans Festival, fordi de tidligere arrangører i Hertug Hans Lauget slap, tog Anette Prip og en lille flok over. Med et budget på kun 15.000 kroner fik de stablet en lille festival på benene i og omkring domkirkepladsen.


Kort om

Anette Prip er gift med tidligere domorganist Svend Prip, og de har to børn. Datteren Christine og sønnen Rasmus. Rasmus er far til Liva og Emil.
Anette Winther Prip er tidligere lærer på Haderslev Katedralskole.
Hun har været aktiv i mange sammenhænge. Blandt andet har hun været med til at oprette domsognets børne- og ungdomskor. Hun har også været formand for det nu ikke længere eksisterende Marimba Steel Band. Hun har været formand for Hertug Hans Festival siden 2013.

 

Meget er sket 

Siden Anette Prip i 2013 overtog formandsposten i foreningen Hertug Hans Festival har hun sammen med sit team i bestyrelsen samt en lille flok frivillige fået festivalen til at vokse. Allerede efter det første år rykkede Hertug Hans Festival til Damparken, som siden hvert år har lagt græs til den tre dage lange event, som nu ligger fast den første weekend i juni.

 

Sidste år havde Hertug Hans Festival mellem 20.000 og 25.000 gæster i Damparken. Dermed slog festivalen ikke blot sit ry fast som Syd- og Sønderjyllands største historiske familie-event, men også som et af de helt store arrangementer i Haderslev by og kommune.

 

Væksten er ikke kommet af sig selv. Den nye æreshertug bruger en meget stor del af sit liv på sammen med resten af bestyrelsen at planlægge, arrangere og afvikle Hertug Hans Festival. Umiddelbart efter hvert års festival går bestyrelse i gang med næste års arrangement. Cirka to fulde årsværk tager det for de frivillige at få en Hertug Hans Festival på benene.

 

Samarbejde er vigtigt for Anette Prip. I hendes formandsperiode er foreningen Hertug Hans Festival blevet medlem af Haderslev Erhvervsråd, optaget i advisory board for turismen i Haderslev Kommune, aktiv medvirkende i turistarbejdet i Sønderjylland og med i netværk omkring historiske markeder i blandt andet Nyborg. Samtidig har Anette Prip og Hertug Hans Festival arbejdet aktivt for at styrke de historiske bånd til Haderslevs tyske venskabsby, Lutherstadt Wittenberg.

 

Ikke mindst sætter hun en dyd i at styrke samarbejdet med andre foreninger og institutioner i og omkring Haderslev – til gavn for Hertug Hans Festival og Haderslev.

Skaber god stemning

Anette Prip skaber med sit smilende væsen og sin brændende interesse for historie en god stemning i og omkring Hertug Hans Festival. Hun er kvinden, der formår at få alle til at føle sig velkommen. Det er også én af årsagerne til, at Hertug Hans Festival i 2024 har rekordmange aktører. De kender Anette Prip fra Kronborg, Spøttrup Borg, Nyborg og alle de andre steder, hun kommer for at suge inspiration og kigge nye kunstnere og aktører ud.

 

Også i sin omgangskreds og bestyrelsen for Hertug Hans Festival mærker man formandens evne til at sprede hygge og vise omsorg. Der er altid kaffe, boller og god ost med til bestyrelsesmøderne, og i situationer, hvor livet spiller de enkelte bestyrelsesmedlemmer et puds, møder de kun forståelse og empati hos deres formand.

 

En god bekendt og samarbejdspartner kaldte engang Anette Prip for Haderslevs bedste sælger. Anette Prip blev lidt forlegen, for hun bryder sig i grunden ikke om at række hånden frem. Men hun gør det for Hertug Hans Festival, for Haderslev fortjener en fest, der er helliget byens historie og kan give børn, unge og alle andre en indsigt i deres slægts og bys fortid, mener hun.

 

I Hertug Hans Festival mener vi, at Anette Prip til fulde har fortjent sin nye, flotte titel som Æreshertug 2024

 

Tillykke - JUBEL