Snuden når et godt stykke op og indover både køkken- og spisebordet, og i sofaen fylder den det meste.
Det er ikke noget at sige til, at Gruppen af Irske Ulvehunde i Middelalderen, GIUM, har fået folk til at glippe med øjnene og tabe pusten, når de og deres kæmpehunde gennem de seneste år har deltaget Hertug Hans Festival i Haderslev.
I 2022-udgaven af Hertug Hans Festival slog de for første gang lejr i Damparken, og det blev så stor en succes, at de nu igen vender tilbage med en endnu større lejr og mindst ti store hunde.
Der bliver derfor noget at kigge på for både børn og voksne, og ikke mindst snakke om, når Hertug Hans Festival igen byder velkommen til gruppen fra den 31. maj til den 2. juni.
Med en gennemsnitlig skulderhøjde på 88 centimeter og vægt på mellem 65-70 kilo for hannernes vedkommende er den irske ulvehund da også et imponerende syn.
Dansk Kennelklub betegner den irske ulvehund som lige så rar, rolig og tålmodig, som den er stor. Sådan har det ikke altid været.
Den irske ulvehund har en meget spændende historie, der er omgærdet af både sagn og myter, men også beretter om samarbejde og samhørighed mellem dyr og mennesker.
Inden GIUM i 2003 for første gang kunne få lov til at deltage i Horsens Middelalderfestival, skulle gruppen bevise, at ulvehunden fandtes i middelalderen. Det var ikke noget problem.
Ulvehundens allertidligste historie går mange århundreder tilbage.
Længe før romerne kom til Irland, brugte kelterne de store hunde som både krigshunde og til jagt på ulve. I 1400-tallet havde hvert irsk grevskab således pligt til at holde 24 ulvehunde for at beskytte bøndernes husdyr mod ulvenes hærgen. Hundene og deres kunnen var så populære, at de fra middelalderen og op til 1600-tallet var værdsatte gaver til kongehuse i hele Europa.
Da ulven gradvis forsvandt, faldt antallet af de store hunde også. Og det var tæt på at den uddøde, da der i det 19. århundrede udbrød hungersnød i Irland.
En skotsk kaptajn tilskrives æren for at have genskabt den irske ulvehund af de få hunde, der var tilbage. Det er efterkommere af disse - og ikke mindst deres stolte ejere - som gæsterne ved Hertug Hans Festival kan møde i Damparken.
Adresse
Damparken,
Borgervænget,
6100 Haderslev - DK
Åbningstider
Fredag 30. maj 2025 kl. 9-18
Lørdag 31. maj 2025 kl. 10-22.30
Søndag 1. juni 2025 kl. 10-15
Bank
Danske Bank
Registreringsnummer: 9570
Kontonummer: 13151148
CVR
Nummer: 3517 5520
Mobilepay
74362
Legat- og sponsoransvarlige
Lone Selmer
mail: lone@selmer.org
tlf: +45 2235 7044
Inge Rogat Møller
Mail: ingerogatm@icloud.com
Følg Hertug Hans Festival