Det historiske set op for Ellekongens forbandelse:
Året er 1534, og der er krig i Danmark. Kong Frederik 1 er 10. april året i forvejen død. I kølvandet på hans død er der udbrudt stor uenighed blandt det danske rigsråd, som er dem, der vælger kongen. De kan ikke blive enige om, hvem der skal være ny konge.
Der er tre muligheder:
1. Frederiks ældste søn, hertug Christian af Slesvig-Holsten, som bor i Haderslev:
Han har ret tydeligt demonstreret, at han er inkarneret tilhænger af det protestantiske opgør med den katolske kirke, fordi han har gennemført reformationen i Haderslev.
Rigsrådets tre katolske bisper og deres tilhængere kan derfor ikke støtte hans valg som dansk konge. Den protestantiske fløj i rigsrådet ser ham derimod gerne som rigets nye overhoved.
2. Den afsatte konge, Christian 2, der siden 1532 har været fange i Sønderborg.
Han er byborgernes og sandsynligvis også de fleste bønders favorit. Støtten til Christian 2. er især stærk i København og Malmø.
3. Hans, Frederik 1's næstældste søn.
Han er som ganske ung blevet sendt til Nyborg i Danmark for under opsyn af rigsrådet at blive uddannet til en god dansk katolsk konge. Hans er dog kun 11 år, da hans far dør. Alt for ung til at blive konge, mener mange.
Hvad sker der ellers?
Der er lagt op til konflikt, da København og Malmø allierer sig med Lübeck.
Den fremtrædende nordtyske hanseby er stærkt utilfreds med den handelspolitik, der bliver ført i Danmark. Til at stå i spidsen for deres styrker hyrer de en slægtning af de danske konger, Grev Christoffer af Oldenburg. Som fører for en hær af lejetropper skal han erobre Danmark i Christian 2's navn. Det er derfor, at krigen får navnet Grevens Fejde.
I juni 1534 er hertug Hans knap 13 år gammel.
Da grev Christoffers hær går i land ved Skovshoved nord for København og i løbet af få uger får magten over både Sjælland og Skåne inklusive den sjællandske og skånske adel bliver det for farligt for Hans i Nyborg.
Hans hofmester, Oluf Rozenkrantz, beslutter derfor, at han sammen med den unge Hans og deres tjenere forklædt som bønder skal flygte tværs over Fyn til Sønderborg i hertugdømmet Slesvig-Holsten og altså væk fra krigen i Danmark.
Under flugten skal han krydse Ellekongens Rige Det er livsfarligt. Ellekongen udrydder nemlig alle de fyrster, der krydser hans rige. Og Hans er fyrstesøn – hjælp ham.
Hjælp Hans hjem i sikkerhed i hertugdømmet.
Få alle svarene længere nede på denne side.
Opgave: Undgå ellepigens fortryllelse og mærk jer frem til det tal, der gemmer sig på bunden af hendes hule ryg. Noter tallet, der skal bruges til at løse koden.
SVAR: 8
FIND VARULVENS HEMMELIGHED
Opgave: Hvordan kan man genkende en varulv i menneskeform? Noter tallet bag det svar, du vælger.
Svar: 22
Hvor højt er Danmarks højeste træ? Noter tallet bag dit svar.
Svar: 18
Det er douglasgranen ved Slåensøen i Silkeborgskovene, som i 2018 blev målt til53,7 meter.
Kongeegen i Jægerspris Nordskov på Sjælland er et af Danmarks allerældste træer. Det er cirka 1600 år gammelt.
Den gamle eg i Haderslev Østerskov er 23,5 meter, som den blev målt til i 2020.
Opgave: Gårdnissen Brun er som alle nisser. Han elsker sin grød, men også god øl. På Hertug Hans’s tid drak alle børn og voksne øl – hele dagen. Vandet var nemlig ofte ikke rent, og så smagte det skidt. Derfor blev der brygget øl alle vegne.
Husk på, at øllet ikke altid var lige så stærkt som i dag.
Hvor meget øl var det almindeligt at drikke om dagen for helt almindelige mennesker i middelalderen? Noter tallet bag dit rigtige svar ned.
Svar: 28
Opgave: Hvad er det, du ser i søen på en solskinsdag, som åmanden og alle andre også ser, når de ser på dig? Noter tallet bag dit rigtige svar,
Svar: 5
Hvilke personer var på Hertug Hans’s tid uærlig og dermed uden for det gode selskab? Noter tallet bag dit rigtige svar - og løs koden.
Svar: 12
Natmændene havde mange hverv. De hjalp bødlen i hans arbejde, de fjernede og aftog huden af selvdøde dyr, de aflivede heste og indfangede og aflivede katte og hunde, de fjernede natrenovation, og de fejede skorstene. Alle disse opgaver var det mere eller mindre uærliggørende for almindelige mennesker at udføre. Derfor var det natmandens opgave.
Adresse
Damparken,
Borgervænget,
6100 Haderslev - DK
Åbningstider
Fredag 30. maj 2025 kl. 9-18
Lørdag 31. maj 2025 kl. 10-22.30
Søndag 1. juni 2025 kl. 10-15
Bank
Danske Bank
Registreringsnummer: 9570
Kontonummer: 13151148
CVR
Nummer: 3517 5520
Mobilepay
74362
Legat- og sponsoransvarlige
Lone Selmer
mail: lone@selmer.org
tlf: +45 2235 7044
Inge Rogat Møller
Mail: ingerogatm@icloud.com
Følg Hertug Hans Festival