Når Wibergh Badstue rykker ind i Damparken under Hertug Hans Festival, er der garanti for både fodbad, fornøjelig formidling og et godt grin.
Gruppen består af 8-9 dedikerede teatertosser, der med stor kærlighed til historien (og hinanden) genskaber middelalderens badekultur – men naturligvis med et nutidigt tvist.
I dag tager de fleste bad flere gange om ugen – nogle hver dag. Men i middelalderen og renæssancen var det langt fra normen. Vand blev ofte forbundet med sygdom, og mange mente, at det åbnede porerne og gjorde kroppen sårbar for “dårlig luft” – datidens forklaring på alt fra pest til forkølelse.
Da de fleste nok ikke er helt klar på at smide tøjet midt i Damparken, har Wibergh Badstue valgt den mere publikumsvenlige version: fodbad. Her tilbydes du en sanselig oplevelse med hjemmelavede sæber og olier, baseret på gamle teknikker.
Men Wibergh Badstue er ikke bare wellness med middelaldervibes.
Gruppen danner en levende ramme, hvor improvisation, sang og publikumsinddragelse går hånd i hånd med historisk formidling.
Gæsterne bliver en del af spillet – om det er som syngende statister, grinende vidner eller ufrivillige "ofre" for badstuens drillerier.
Wibergh synger hjemmegjorte – og ikke helt stuerene – sange om hinanden og tidens tendenser. I 2024 blev de tilmed beriget med en lutspiller, der sørger for, at stemningen bliver både autentisk og musikalsk.
Når man endelig skulle gøres ren i middelalderen og renæssancen, var det oftest i forbindelse med særlige lejligheder – højtider, bryllupper eller sygdom.
Sæbe var ikke en hverdagsvare, men et håndlavet produkt: Dyrefedt blev blandet med lud (fremstillet af træaske), og med tålmodighed og varme blev der fremstillet sæbe. Til duft og virkning brugte man urter som lavendel, rosmarin – og ikke mindst sæbeurt, en plante kendt for sine naturlige skumevner.
Rindende vand var absolut ikke almindeligt, og ofte foregik badet derfor i en badstue.
Badstuer var i højmiddelaldere udbredte i byerne - herunder i Haderslev, hvor vi stadig har en gade, der hedder Badstuegade.
Badstuerne fungerede som en slags offentlig wellness. Man kunne få varmt vand, blive skrubbet, få massage og socialisere – mænd og kvinder badede ofte sammen.
Men i takt med at moralbegreberne ændrede sig, begyndte badstuerne at få ry for at være andet og mere end steder for kropspleje. I mange tilfælde blev de reelt dæknavne for bordeller. Der foregik såkaldt “uterlig virksomhed” – altså utugt – og det blev efterhånden så udbredt, at myndigheder i både Danmark og resten af Europa enten regulerede eller lukkede badestuerne helt.
I København blev det f.eks. forbudt for ugifte kvinder at arbejde i badestuer fra midten af 1500-tallet – netop for at bekæmpe prostitution.
Adresse
Damparken,
Borgervænget,
6100 Haderslev - DK
Åbningstider
Fredag 30. maj 2025 kl. 10-18
Lørdag 31. maj 2025 kl. 10-18
Søndag 01. juni 2025 kl. 10-15
Bank
Danske Bank
Registreringsnummer: 9570
Kontonummer: 13151148
CVR
Nummer: 3517 5520
Mobilepay
74362
Legat- og sponsoransvarlige
Lone Selmer
mail: lone@selmer.org
tlf: +45 2235 7044
Inge Rogat Møller
Mail: ingerogatm@icloud.com
Følg Hertug Hans Festival