DEM KAN DU MØDE

Se, hvad der venter dig og din familie


I Hertug Hans Festival er vi i 2025 glade for at kunne byde velkommen til rekordmange aktører, der på levende og medlevende inviterer store og små gæster til at kigge, høre mere om - eller prøve - nogle af de håndværk og aktiviteter, de nørder med. Se hvem der er med ved at scrolle ned.


Musik, gøgl, teater og formidling -->


Husflid, håndarbejde og handel -->


Håndværk og kunst -->


Krigere og krigskunst --> 


Mad og drikke -->


På fire ben og med vinger -->


Musik, gøgl, teater og formidling



Pøbel- Det er folkeligt, festligt og fornøjeligt, og det er er band, der har fået en stor stjerne hos mange unge i Haderslev og omegn.

Pøbel


*


Ramashang- et fem mand stort orkester, der insisterer på at skrue energien helt op på markedspladsen.


*


Mester Peder & Ildknægten - Den garvede gøgler og knægten sørger for, at alle ligger flade af grin, når de kommer forbi. Og der bliver ikke lagt fingre imellem.

Mester Peder & Ildknægten


*


Trylle Christian - en taskenspiller, der ikke kan lade være med at drive gæk med store og små, som han udsætter for små tryllerier og magiske øjeblikke.


*


Viatorae - Der er mulighed for at møde både en pestbefængt, den kloge kone, en heks, der udøver hvid magi, en skøge, en bueskytter og vimpeldansere Lenny, der smukt folder sig ud. Viatorae formidler dog også saltsydning og sælger røgsalt samt nødder/mandle.


*


Sønderjysk Figurteater - hvad er der med dukker og masker? Og hvad kan de? Sønderjysk Figurteater åbner teltet for oplevelser, der både er til store og små.


*


Det Nye Amatørscene - en ny amatørteatergruppe for børn og unge i Haderslev, der opstod i efteråret 2024. Her er der dans, leg sang og happenings for alle.


*


Forsøgsscenen Haderslev - har været med til Hertug Hans Festival i et par år. Forsøgsscenen var med til at starte den historiske festival, og der skabes igen i år festlig stemning i Damparken.


*


Rødder og Vinger - kommer helt fra Vendsyssel og er en aktivitetsforening for hele familien, hvor middelalder er omdrejningspunktet.
Rødder og Vinger har mange forskellige aktiviteter, som alle gruppens medlemmer kan deltage i.
I Rødder og Vingers bod kan du finde forskellige produkter af det, vi selv har lavet, såsom nålebundne halsvarmere, vanter, middelaldertøj, læderdyr mm


*


Trup Nord – er gøgl, historie & ballade
Trup Nord er en ny, men lille og sprudlende trup af gøglere, historiefortællere og muntre sjæle! Trup Nord elsker at jonglere med både bolde og historier og tager gerne publikum med på en rejse fyldt med ild, latter og spændende fortællinger. Hos Trup Nord er der gøgleri, ildhus og gøglerskole, hvor børn og barnlige sjæle kan lære jongleringens kunst.


*


Wibergh Badstue - kommer otte-ni mand høj og er en gruppe under teaterforeningen Jep Skald i Viborg. Wibergh Badstue er vilde med at improvisere og formidle
middelalderliv i et miljø omkring en badstue. Da der nok ikke er mange, der smider tøjet, kan man nøjes med et fodbad, hvor der anvendes hjemmegjorte sæber og olier.
Meeeen middelalderens Badstuer havde en nebengesjæft med ekstra ydelser, når mørket falder på...


*


Historie Haderslev - mød folkene fra Historie Haderslev og det lokale arkiv, der fortæller den sandfærdige historie om Hertug Hans - og Haderslevs unikke historie.


*


Smadr Viking - Brug dine kræfter og slå til - hos den den stærke viking, hvor der er garanti for, at du bruger både dine kræfter og får et godt grin.




Marianne Siig - Historisk håndværk i form af plantefarvet uldgarn, nålebundne strømper/huer samt brikvævede bånd.


*


Tekstilkreds Haderslev - Håndarbejde og husflid lavet af dygtige lokale formidlere.


*


Bødker Henrik - Trævarer i form af skeer, tallerkener, sværd, buer og pile - blandt meget andet- importeret direkte fra lokale producenter i Ukraine - og sælges af Sergiy. .


*


Fruerne - Bettina, Helle og Birgitte er Fruerne. De flotte damer fra renæssancen formidler en blanding af håndarbejde i form af væveri, snore og broderi. De har desuden lidt salg af broderitråd i det ene telt. Og så giver de dig mulighed for at være med i et stort broderi.

Hvem er fruerne?


*


Gajdur - er du til læder og middelaldertøj til store og små, så er Gajdur stedet. Hjemmeproduceret og af høj kvalitet finder du tasker og bælter af læder samt middelaldertøj i lange baner af uld og hør hos Gajdur. Her er alt fra kapper, kofter, hoser, kyser, hatte, strudhætter med mere i uld og hør.


*


Sct. Nicolaus - en stor lejr med fire voksne og fem børn og unge, der lever livet som i middelalderen. Hus Sct. Nicolaus elsker de garn, og der er mulighed for at høre om garn og plantefarvning og måske få et indblik i at slentre, som er en gammel måde at væve snore på. 


*


Opus Feminam - Susanne og Marianne viser og fortæller, hvad kvinder arbejdede med i middelalderen - se en rigtig opstadsvæv, hvor der væves og hør mere om plantefarvning og madlavning.


*


Jomfru Anna - fem voksne, to børn og en hun er med til at fortælle om livet i middelalderen. Jomfru Anna formidler plantefarvning og systue, middelaldermad, sporadisk middelaldermusik og nuttede børn i middelaldertøj.


*


Den lille urteheks - Mød den lille urteheks, som altid har en gryde i kog. Hos den lille urteheks kan du også hygge dig med at flette et vikingearmbånd - eller måske klappe hendes "kælegrise"


*


Ane Murphy - mød familien Murphy, der lever som i middelalderen. Her kan du hygge dig med forskellige familielege, hygge dig med småhåndværk i form af flettestjerner, nullerstok osv og høre om farver i middelalderen samt krydderier og mad. Familien laver selv sin mad, så mon ikke der bliver en god mulighed for at få en snak om smag og ingredienser i maden i middelalderen.


*


Historicum - Bjarne og Annette Herbst fra Historicum har et hjerte, der banker for historie og formidling. De sælger i år ud af deres sager fra Historicums nu lukkede butik. 


*


Gimlegaard - hos Gimlegaard kan du købe en masse fine ting i skind, læder og smykker 


*


Gebocraft - Max fra Gebocraft har været med til Hertug Hans Festival rigtig mange gange. I hans bod kan du gøre et godt køb, hvis du skal finde den rigtige gave til dit barn. Max kommer med børnelegetøj, lædervarer og uhmm .. sælger desuden brændte mandler. 


*


Håndsyet hos Henriette - klæd dig som i middelalderen og renæssancen. Hos Håndsyet hos Henriette er der gode muligheder for at blive klædt på i tøj fra perioden - og selvfølgelig med det rette tilbehør. 


*


Alsia Skari - sønderjysk humor, hvor du over at lave din egen pung kan slentre en nøglering - men du kan også høre om gamle håndværk sm plantefarvning, læderarbejde, nålebinding, og hvordan du syr dit eget tøj i hånden. 


*


Viatorae - en bod, hvor du finder lidt af hvert fra saltsydning og salg af røgsalt til formidling om den kloge kone. Her kan du også få læst i hænder, opleve hvid magi, møde en pestbefængt, en skøge og en musiker. Endelig har du mulighed for her også at træffe Lenny, som med sin vimpeldans begejstrer mange.


*


Marianne og Søren - Se de flotte dragter - og hør om deres historie. Formidling. 



Husflid, håndarbejde og handel

Håndværk og kunst


Ildsmeden - Det kommer til at hamre og banke i Damparken, når Ildsmeden Jesper for første gang gæster Hertug Hans Festival. Ildsmeden er en ægte landsbysmed i traditionel forstand. Til daglig beskæftiger han sig med restaureringer, formgivning og historieformidling. Under Hertug Hans Festival kan gæsterne blandt andet opleve en lang række gamle smedefærdigheder, når han stiller med et levende, aktivt historisk smedeværksted.

https://www.facebook.com/ildsmed


*


Keramik med sjæl ved Grethe Jørgensen - Grethe kommer med sine flotte ler- og keramikting og demonstrerer, hvordan en århundredgammel tradition for at arbejde i ler virker den dag i dag. Du har her mulighed for at opleve en rigtig middelalderlig sparkeskive, når hun demonstrerer sit håndvær. Der er desuden mulighed for at købe historiske replika - i ler. 

https://www.facebook.com/groups/726066987883750


*


Ravnsgård Smykker ved Mathias Olsen. Mathias er uddannet indenfor kultur og formidling ved Odense Universitet. Samtidig har han en grunduddannelse inden for guldsmedefaget. De to uddannelser bruger han aktivt som formidler på markeder, hvor hans smykker udgør udgangspunktet for hans formidling af hverdagen og det mytologiske i vikingetiden. Mathias laver kopier af fund fra primært dansk oldtid med fokus på vikingetiden. Hans smykker er skabt i et tæt samarbejde med de detektor-folk, der har gjort fundene. Som noget nyt bliver der hos Mathias også solgt gode kopier af statuer fra samme periode. Der er også lidt smykker og sten i børnehøjde, så alle kan gå fra markedet med et godt minde.

https://ravengaard.com/jewelry/


*


Pilefletteren Jørgen Poulsen - har du været til Hertug Hans Festival tidligere, har du også mødt pilefletteren Jørgen Poulsen fra Haderslev. Den dygtige pilefletter kan sit håndværk. Han laver alskens flotte kurve i pileflet - og kurve til både den historisk interesserede og det moderne hjem.


*


Smeden Tom - svinger hammeren over sin esse og demonstrerer, hvordan smeden arbejdede i gamle dage. 


*


Fassbinder  Brinth  - håndværker af Guds nåde. Fassbinder Brinth udfører fasbinderarbejde (bødkerarbejde) i form af bøtter, spande efter metoder kendt fra middelalderen. Altså et værksted fyldt med aktivitet. 


*


Historiske Glas - Dæk et bord med smukke tjekkiske mundblæste glas, som er frie kopier er museernes originale eksemplarer af glas, fremstilet siden år 300 og frem. 


*


Træmanden og Vævekonen - mød Træmanden og Vævekonen, der formidler håndværk. Oplev blandt andet træmanden lave bødker-arbejder som forskellige former for beholdere som krympedåser og spande, mens Vævekonen laver brikvævning og nålebinding.


*


Flava castra - her kan du få dine egne lanterner med skind, sko, læder bolde, mus, poi og punge, træ skeer, horn skeer, drikke horn, perler og smykker samt ben- og hornknapper. Du kan desuden få keramik fra Asaa pottemager.


*


Anno Domini - sælger historisk replica efter arkæologiske fund til både museer og på middelaldermarkeder. Vareudvalget består bl.a. af halskæder med troldekors, vildsvinetænder, kragekløer og ravnekranier af tin. I boden kan man også finde håndlavede punge, tasker og unika masker af skind og læder, filthatte, tinskeer samt et kæmpe udvalg af historiske tinmærker, mange typer pilespidser, smedejernslysestager, benterninger, dekorerede bælter og en helt masse pynt til middelalderdragten samt meget mere.


*


Quinque Oris - er en familiegruppe, der formidler uld-, træ-, og læderhåndværk. Oplev, hvordan uld fra fåret bliver til garn og tråd, se hvad der er tilbage, når træspånerne har lagt sig i græsset eller kom og tag en kamp med de krigeriske børn.


*


De4eser - hos 4esser glimter det - de kommer med historiske smykker i sølv og bronze samt sten og krystaller. Lige noget til en gave til din kæreste. 


*


Båring Handelshus- står du at mangler et drikkehorn eller måske en træske. Så er Båring Handelshus stedet under Hertug Hans Festival. Handelshuset fylder et telt med masser af sjove og skægge ting, der kan bruges og er gode at have - fra knapper over kurve, stof til spisebestik.



Keramik med sjæl

Krigere og krigskunst


Ridder Martin og hans svende - vender tilbage til Haderslev for at holde ro og orden. Hør om forskellen på en kårde og et sværd - og oplev lejrliv og madlavning. 
Få også et indblik i dragter fra 1300-tallet og op til cirka 1600- tallet. Vi har også et læderværksted med samt håndarbejde.

Ridder Martin


*


The Black Knight - en salgsbod, hvor du kan få tilfredsstillet din lyst tilse, hvordan gamle dages riddere og væbner drog i krig - her er våben og blunt våben, uldkapper, lædersko og rustning.


*


Kenneth Schmidt - oplev soldaterliv fra middelalderen. Hør om våben, hold et sværd i hånden og mærk, hvor svært det er.


*


Jotar Skari - En stor gruppe vikinger, der giver den gas og formidler lejrliv, hedenskab og røverhistorier fra den tidlige middelalder.


*


Midgaard Vikingecenter - mød de lokale vikinger fra Midgaard Vikingecenter - og bak op om dem ved at besøge deres bod. Vikingerne kommer med en bod med smykker, lædervarer, brætspil, legetøj, knive og økser.


*


Ridder Kaas - en rigtig ridderfamilie, hvor historien er i centrum. Formidler våben og heraldik og medbringer både et spillebord og en minikatapult. Ridderens hustru medbringer sit "badeværelse" og fortæller om renlighed i middelalderen. 


Mad og drikke


Mjolnir - Det begyndte med et enkelt bistade og nogle frugttræer, og pludselig endte det med en masse honning. Hvad laver man af honning: Mjød. Hos Mjolnier kan du smage på mjød, sennep, specialhonning, kryddersalte og bjæsk. Alt er fra naturens eget forrådskammer, når kun det bedste er godt nok til det arbejdende folk

https://mjolnir-natur.dk/


*


Hertug Hans Festival - Få en pause og gør et stop hos Hertug Hans Festivals spisebod. Festivalen disker igen op med god mad og drikke for alle. 


*


Fetalje Rosenkrantz - er du sulten, så lad dig forføre af duften af simrerretter og pandekager hos Fetalje Rosenkrantz, der er med til Hertug Hans Festival for første gang. 


*


Borgmjød - Mød Asger og smag på mjød i alle afskygninger - oplev smagen af middelalder.


*


Mosekonen og honningmanden - Mosekonen har været med til Hertug Hans Festival siden begyndelsen. Igen i år vender hun tilbage med smagsprøver på kryddersnapse, og der er desuden mulighed for at smage og købe god dansk honning hos honningmanden i standen.  


*


Eliska - fra Haderslev er endnu en gang klar. Hun er kendt som en aktiv og nyskabende forretningskvinde i Haderslev, hvor hun har gjort sine tjekkiske øl, som hun importerer til Danmark, populære.

Eliska


*


Den Gyldne Stork - Dorthe fra Den Gyldne Stork serverer sød guf til store og små ganer, når hun åbner sin bod. På menukortet står karamelliserede æbler, som var en stor delikatesse i middelalderen og renæssancen.


På fire ben og med vinger

Gium - Gruppen af Irske Ulvehunde fra Middelalderen vender tilbage til Damparken med en stor lejr. Her vil de formidle den irske ulvehunds historie, og der bliver selvfølgelig også muligt at komme helt tæt på de store hunde.

Gium


*


Walshamr - mød rovfuglene og de utrættelige falkonerer, som dagen lang fortæller røverhistorier, anekdoter og tørre tal om fuglene

Walshamr 


*


Broholmeren - Torben medbringer historien om den kongelige jagthund, som er den originale Store Danske - mød Torben og hans store hund, der blev brugt til jagt i 1500-tallet.


*


Få en tur med hestevogn- Lars Dau er en anerkendt kusk, og han tager dig gerne med på en tur rundt i sin hestevogn - mod et lille bidrag.