DE HAR TILMELDT SIG

Levende formidling for børn

og voksne


I Hertug Hans Festival glæder vi os til at byde velkommen til rigtig mange dygtige og spændende formidlere af gamle håndværk, kunst og kunsthåndværk fra den 31. maj til 2. juni 2024. På det levende marked fortælles historien i både børne- og voksenhøjde - og der er selvfølgelig også mulighed for at gøre en god handel - og få lidt at spise. Aktørlisten bliver løbende opdateret frem mod Hertug Hans Festival


Markedet er åbent


Fredag den 31. maj: Klokken 9-18

Lørdag den 1. juni: Klokken 10-18

Søndag den 2. juni: Klokken 10-15


Der er gratis entré


Husflid, håndarbejde og handel -->


Håndværk og kunst -->


Krigere og krigskunst -->


Mad og drikke -->


Musik og gøgl -->


Dyr -->


Formidling og leg -->


Det, der ikke kan forklares -->


Udenlandske gæster -->Gajdur - er en bod, der kommer med middelaldertøj i form af kapper, kofter, hoser, kyser, hatte og strudhætte m.m. i uld og hør - her kan du blive klædt på næsten fra inderst til yderst.


*


Marianne Siig - se hvad man kan lave af plantefarvet uld i form af blandt andet vævede bånd og nålebundne sokker.


*


Fruerne - Bettina, Helle og Birgitte er Fruerne. De flotte damer fra renæssancen formidler en blanding af håndarbejde i form af væveri, snore og broderi. De har desuden lidt salg af broderitråd i det ene telt.


*


Sct. Nicolaus - en stor lejr, hvor man kan se, hvordan man levede i middelalderen og i renæssancen. Her elsker man garn, og der er mulighed for at høre om garn og plantefarvning og måske få et indblik i at slentre, som er en gammel måde at væve snore på.


*


Ulrik Esborn - i gamle dage, før der var plastic, brugte man træ til rigtig meget. I denne bod er der formidlig af det gamle tråhændværk, og du kan opleve en buemager, skemager og høre om krympedåser.


*


Opus Feminam - Susanne og Marianne viser og fortæller, hvad kvinder arbejdede med i middelalderen - se en rigtig opstadsvæv, hvor der væves og hør mere om plantefarvning og madlavning.


*


Tina og Per Rossander - Det er plads til hygge og stille formidling hos Tina og Per, der laver mad til dem selv på stedet - og formidler det gode lejrliv. Lidt salg er der også. Man kan købe hør og uldstof - og endelig kan alle barnelige sjæle under kyndig vejledning lave armbånd af uldgarn med slyngstokke. De helt små kan også fodre dragen (!) 


*


Midgaard Vikingecenter - Mød folkene fra Midgaard Vikingecenter i Haderslev.

Vikingecentret kommer med en handelsbod, hvor der erfokus på vikingetiden. Her er der mulighed for at købe forskellige vikingespil, smykker, smedevarer, mønter, figurer, træskåle og tallerkener. Vikingecentret har også en træblok med, hvor børn og andre kan prøve at slå mønt som i vikingetiden 

https://www.midgaardvikingecenter.dk/


*


Båring Handelshus - står du at mangler et drikkehorn eller måske en træske. Så er stedet Båring Handelshus under Hertug Hans Festival. Handelshuset fylder et telt med masser af sjove og skægge ting, der kan bruges og er gode at have - fra knapper over kurve, stof til spisebestik*


Den lille urteheks - Mød den lille urteheks, som altid har en gryde i kog. Hos den lille urteheks kan du også hygge dig med at flette et vikingearmbånd - eller måske klappe hendes "kælegrise"


*


Benny Rosenkrans - en handelsbod med et udvalg af varer fra våben over tasker til stof


*


Ane Murphy - mød familien Murphy, der lever som i middelalderen. Her kan du hygge dig med forskellige familielege, hygge dig med småhåndværk i form af flettestjerner, nullerstok osv og høre om farver i middelalderen samt krydderier og mad. Familien laver selv sin mad, så mon ikke der bliver en god mulighed for at få en snak om smag og ingredienser i maden i middelalderen.


*


Jomfru Anna - hos Jomfru Anna er der mulighed for at se på, hvordan man farver med plantesaft. Der er også mulighed for at se en bødker arbejde - eller en skomager sy


Husflid, håndarbejde og handel

Fruerne

Tina og Per Rossander

Håndværk og kunst


Keramik med sjæl ved Grethe Jørgensen - Grethe kommer med sine flotte ler- og keramikting og demonstrerer, hvordan en århundredgammel tradition for at arbejde i ler virker den dag i dag. Du har her mulighed for at opleve en rigtig middelalderlig sparkeskive, når hun demonstrerer sit håndværk

https://www.facebook.com/groups/726066987883750


*


Ravnsgård Smykker ved Mathias Olsen. Mathias er uddannet indenfor kultur og formidling ved Odense Universitet. Samtidig har han en grunduddannelse inden for guldsmedefaget. De to uddannelser bruger han aktivt som formidler på markeder, hvor hans smykker udgør udgangspunktet for hans formidling af hverdagen og det mytologiske i vikingetiden. Mathias laver kopier af fund fra primært dansk oldtid med fokus på vikingetiden. På markederne udfører Mathias smykkehåndværk efter datidens metoder.

https://ravengaard.com/jewelry/


*


Historiske Glas - sælger mundblæste glas, som er frie kopier efter museernes originale eksemplarer af glas, som er fremstillet siden år 300 og fremefter. Blandt andet har Historiske Glas Game of Thrones-glas.

                        https://historiskeglas.dk/


*


De4ser - var efter en pause igen med i 2023 og vender i 2024 tilbage med en overdådighed af historiske smykker i sølv og bronze - samt sten og krystaller. Der er bling for alle.


*


Pilefletteren Jørn - har du været til Hertug Hans Festival tidligere, har du også mødt pilefletteren Jørn fra Haderslev. Den dygtige pilefletter laver alskens flotte kurve i pileflet - og kurve til både den historisk interesserede og det moderne hjem.


*


Smeden Tom - svinger hammeren over sin esse og demonstrerer, hvordan smeden arbejdede i gamle dage. 

Keramik med sjæl

De4ser

Krigere og krigskunst


Ridder Kenneth  - mød en vaskeægte ridder og hør en masser om våben og fægtning- se også, hvad man kan bruge våbnene til.


*


Ridder Martin og hans musketerer - vender tilbage til Haderslev for at holde ro og orden. Hør om forskellen på en kårde og et sværd. 

Ridder Martin


*


Anders Borch - kommer med en stor lejr, hvor der er mulighed for at opleve, hvordan man spinder i uld og syr i læder. I år kan man desuden også opleve to ringbrynje-magere hos Anders. De viser, hvordan de gamle kriges ringbrynjer blev lavet.


*


Jotar Skari - 14 vikinger, der giver den gas og formidler lejrliv, hedenskab og røverhistorier fra den tidlige middelalder.


Mad og drikke


Mjolnir - Det begyndte med et enkelt bistade og nogle frugttræer, og pludselig endte det med en masse honning. Hvad laver man af honning: Mjød. Hos Mjolnier kan du smage på mjød, sennep, specialhonning, kryddersalte og bjæsk.

https://mjolnir-natur.dk/


*


Hertug Hans Festival - Få en pause og gør et stop hos Hertug Hans Festivals spisebod. Festivalen disker igen op med god mad og drikke for alle. 


*


Coetus Runae - Mød Thess og hendes folk, der disker op med godt til ganen til dig og dine i form af pandekager. Tag også et kig ind i det lille telt og bliv spået i sten og krystaller.


*


Borgmjød - Mød Asger og smag på mjød i alle afskygninger - oplev smagen af middelalder.


*


Mosekonen - Mosekonen har været med til Hertug Hans Festival siden begyndelsen. Igen i år vender hun tilbage med smagsprøver på kryddersnapse, og der er desuden mulighed for at smage og købe god dansk honning. 


*


Eliska - fra Haderslev er vi endnu en gang glade for at have besøg af Eliska. I hendes stand kan du købe tjekkisk øl, som hun importerer til Danmark.


Musik og gøgl


Mester Peder & Ildknægten - Den garvede gøgler og knægten sørger for, at alle ligger flade af grin, når de kommer forbi. Og der bliver ikke lagt fingre imellem. 

Mester Peder & Ildknægten


*


Terra Magica - Morten Musicus og prinsesse Ina lader musik og den gode fortælling blive forenet i en magisk verden. Glæd dig - for hele familien.

Terra Magica 


*


Virelai - Det magiske band, der er et af Nordens bedste, behøver ingen nærmere præsentation. Hertug Hans Festival er glade for igen i år at kunne byde Virelai velkommen.

Virelai


*


Pøbel - Det er folkeligt, festligt og fornøjeligt, og det er er band, der har fået en stor stjerne hos mange unge i Haderslev og omegn. 

Pøbel


*


Fanfarenzug Wittenberg - Tromme og trompeter fra Haderslevs tyske venskabsby - de sætter farten 


Dyr

Gium - Gruppen af Irske Ulvehunde fra Middelalderen vender tilbage til Damparken med en stor lejr. Her vil de formidle den irske ulvehunds historie, og der bliver selvfølgelig også muligt at komme helt tæt på de store hunde.

Gium


*


Torben og Odin - Jagt i renæssancetiden foregik med det, der hed "Den store danske". Mød Torben Elmedal og hans hund, Odin, der er nutidens svar på hertug Hans' jagthund


*


Walshamr - hvordan er det at holde en stor rovfugl på hånden? Hvor langt kan himlens flyvende jægere se? Mød rovfugle og hør falkonerne fra Walshamr fortælle

Formidling og leg


Historie Haderslev - fortiden bliver levende med lokale fortællinger og aktiviteter for store og små. Prøv at skrive med fjeren.


*


Forsøgsscenen Haderslev - mød børne og voksne fra Forsøgsscenen Haderslev, der tager dig med ind i dansen og sørger for, at du og dine børn kan lege og more jer - salg af kaffe og kage


*


Sønderjysk Figurteater - hvad er der med dukker og masker? Og hvad kan de? Sønderjysk Figurteater åbner teltet for oplevelser, der både er til store og små


*


Haderslev Kjøbstads Vægterlaug - mød vægterne og hør om, hvordan de i gamle dage holdt styr på urolige elementer og sang alle i seng om aftenen


*


Efterskolen Epos - mød Efterskolen Epos (fredag) fra Augustenborg, der tager dig med ind i en magisk verden med kamptræning med sværd og skjolde, sminke og andre sjove børneaktiviteter


Det, der ikke kan forklares


Spåkonen Sukriti - Hvad bringer livet, og hvordan kan jeg tackle verden. Spåkonen Sukriti vender igen i år tilbage til Hertug Hans Festival med kloge ord og spådomme. Sukriti læser i hånden, i tarotkort og kan skabe kontakt til de afdøde


*

Thess - spåkone med sten - her får du et godt råd


Udenlandske gæster


Lutherstadt Wittenberg - Hertug Hans Festival fejrer venskaber. Igen i år kommer Michael Fredesdorf og hans gruppe fra Lutherstadt Wittenberg - Jubel 


*


Braine, Frankrig - Hertug Hans Festival fejrer også venskabet med Haderslevs franske venskabsby, Braine - vi glæder os til at byde velkommen til Braine-delegationen