Hertug Hans Festival satte i samarbejde med en lang række samarbejdspartnere kryds ud for den 29. juni 2021.
Den dag var det 500 år siden, at Hertug Hans den Ældre blev født. Det blev fejret med et coronavenligt program i Haderslevs gågade, på Gravene og Torvet samt ved Von Oberbergs Hus i Slotsgade og Museum Sønderjylland i Dalgade.
De har turneret i både ind- og udland og spillet blandt hiphoppere, økobønder, punkere, forretningsfolk, for gud i kirken og for selveste dronning Margrethe den II.
Selvfølgelig kom et af Nordens absolut bedste middelalder- og renæssancebands også til Haderslev for at sætte lyd på renæssancen og fejringen af Hertug Hans den Ældres store 500 års dag, da Hertug Hans Festival i samarbejde med Haderslevs museer og andre markerede den store, runde mærkedag med et corona- og familievenligt arrangement i Haderslevs bymidte – samt i Von Oberbergs Hus i Slotsgade og ved Museum Sønderjylland.
Virelai blev dannet i 1999 og har siden spillet over 500 koncerter på museer, festivaler, spillesteder, skoler og middelaldermarkeder i i særligt Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrig.
Navnet Virelai er et oldfransk navn for skønheden ved musik, dans og poesi, og det er da også det, som de fire medlemmer af bandet formidler gennem deres gamle ballader og dansemelodier, der har rødder i den nordiske og mellemeuropæiske middelaldermusik.
Virelai var det musikalske hovednavn ved Hertug Hans Festival i 2015, og det var med stor glæde, at Hertug Hans Festival bød bandet velkommen tilbage til den sønderjyske domkirkeby ved fødselsdagsfejringen.
Vildt, intenst og levende. Ordene dækker ikke til fulde over de følelser, der opstår, når Virelai lader musikken tale. Med stor professionalitet og kærlighed til musikken var det sang og musik på allerhøjeste niveau, der ventede alle den 29. juni.
Virelai består af vokalisten, fløjtenisten og slagtøjsspilleren Mia Guldhammer, Martin Seeberg på fløjter, bratsch, sækkepibe, jødeharpe og skalmeje, Søren Hammerlund med drejelire, mandola og sang samt Jacob Lund på davul, dabouka og slagtøj.
STØTTET AF KULTURELT SAMRÅD HADERSLEV
En mester af en helt særlig karakter vendte tilbage til Haderslev.
Gøgleren og lurendrejeren Mester Peder var nemlig klar til at tænde op under latterbarometeret hos både børn og voksne, da han i gågaden og på Gravene i Haderslev – og senere i Von Oberbergs Hus og hos Museum Sønderjylland – lavede rav i den med gøgl, spøg og skæmt i forbindelse med fejringen af Hertug Hans den Ældres store 500 års fødselsdag den 29. juni.
Mester Peder er ikke en hr. hvem som helst. Gennem et par år har han sammen med Ildknægten fornøjet gæsterne ved Hertug Hans Festivals traditionsrige marked i Damparken med alskens storskrydende gøglerier og spas, og selvfølgelig hører en vaskeægte gøgler også med, når en hertugs 500 års fødselsdag skal fejres.
Bag figuren Mester Peder gemmer sig gøgleren Peter ”Tigermand” Dalsgaard, der i mere end 30 år har arbejdet med sjov og engageret underholdning for børn og barnlige sjæle. Fra historiske markeder, over museer, biblioteker samt ved købstadsjubilæeer, på skoler og i daginstitutioner og mange andre steder, der trænger til gøgl og spas, har han slået sine folder.
STØTTET AF KULTURELT SAMRÅD HADERSLEV
Man ved aldrig helt, hvad man kan forvente sig, når man møder Skramle & Blæsekonen på gaden. Kun én ting er sikker, nemlig larm i gaden og masser af ballade på den gode måde.
Sådan var det også tirsdag den 29. juni, da de to omrejsende gøglere og musikere sammen med en kærre af musikalske overraskelser gæstede Haderslev i forbindelse med fejringen af Hertug Hans’ 500 års fødselsdag.
Skramle havde nemlig læsset sin kærre med rustningsdele, spande, fisebælge, stokkespil, en birkekost, trommer og andet godt til en solid gang middelalderstomp, og Blæsekonen havde også udstyret i orden. Hun bar blandt andet på gemsehorn, benfløjter og alle mulige andre blæseanordninger, der giver lyd fra sig.
Skramle & Blæsekonen er professionelle musikere med mange år på landevejen bag sig.
Bag Skramle & Blæsekonen gemmer sig Tine K Skau, der er konservatorieuddannet blokfløjtist, multiinstrumentalist, musikdramatiker, performer, komponist og udøvende musiker, samt
Kai Stensgaard som er konservatorieuddannet percussionist, internationalt kendt marimbaspiller, steelpanspiller, stomp-nestor og komponist.
STØTTET AF KULTURELT SAMRÅD HADERSLEV
25 børn og unge samt en gruppe voksne fra Forsøgsscenen Haderslev indtog tirsdag det indre Haderslev.
Børnene og de unge var med til at skabe stemning i forbindelse med fejringen af Hertug Hans den Ældres store runde 500 års fødselsdag, og de spillede sig derfor tilbage til hertugens tid – i 1500-tallet.
Børnene og de unge talenter er fra otte år og op og mødes normalt en gang om ugen, hvor de træner alle teatrets funktioner. Produktion, skuespil, sang, udtryksformer og kreativitet bliver alt sammen udforsket og udviklet ved de ugentlige prøver, og ved fødselsdagen var tiden altså kommet til at prøve kræfter med totalteater og historisk spil.
Det kom Haderslevs borgere og gæster til at mærke fra klokken 11 i gågaden og senere ved von Oberbergs Hus i Slotsgade samt ved Museum Sønderjylland i Dalgade.
Forventningerne til en sjov dag var store hos børnene og de unge. Allerede sidste år skulle de have deltaget ved den traditionsrige Hertug Hans Festival den første weekend i juni. Ligesom i år blev festlighederne dog aflyst på grund af corona, og den coronavenlige fødselsdagsfejring 29. juni var dermed en dag, de længe havde set frem til.
Hvis man skulle have en lille skuespiller i maven, så kan man læse mere på Forsøgsscenens hjemmeside https://www.forsoegsscenen-haderslev.dk
Hvis nogen tror, der var kedeligt i Haderslev for 500 år siden, så kan de godt tro om. Datidens aviser ville have haft rigeligt at skrive om. Det kunne man få et lille indtryk af i de små scenarier, som en gruppe aktører fra Sønderjysk Figurteater opførte i Von Oberbergs Hus i Slotsgade og ved Museum Sønderjylland i forbindelse med fejringen af hertugens 500 års fødselsdag tirsdag den 29. juni.
Her kunne man ud over at møde hertugen selv også stifte bekendtskab med Haderslevs første apoteker, flamlænderen Antonius Bate. 15. juli 1557 udstedte Hertug Hans bevilling til Bate, der fik eneret på at sælge vin, lutendrank, claret, stødt krudt, som er urter, samt konfekt. Mod det skulle han altid holde apoteket – det, der i dag er Hjorte Apoteket og Danmarks ældst fungerende apotek - forsynet med friske urter og sikre hoffet på Hansborg med forsyninger.
En tredje samtidig med Hertug Hans dukkede også op i scenarierne. Den gale præst, Hans Oldendorph, var med og kæmpede for at få sit eget sogn. Men det kan være ganske svært, når man tror, alle ser ondt til én. Selvsagt kan der så også være brug for en ordensmagt.
Det var den garvede teatermand Niels Damkjær, der havde ladet sig inspirere til de små fortællinger om Haderslev – og nogle af byens indbyggere – i Hertug Hans’ tid. Mød Apotekeren, den gale præst, hertugen, den kloge kone – og en pige i nød – i Haderslev den 29. juni.
I anledning af 500-året for Hertug Hans den Ældres fødsel havde Museum Sønderjylland lavet en særudstilling på museet i Dalgade i Haderslev.
I udstillingen "Det Forsvundne hertugdømme: Hertug Hans den Ældre 500 år" træder du lige ind i hertugens liv. Du møder magten og den fyrsteværdighed, der blev til i 1500-tallets forandrede samfundsstruktur. Ved reformationen var kirkens politiske magt blevet brudt, og fyrsten stod nu som samfundets ubestridte leder.
Hans den Ældre var en rigtig renæssancefyrste, der byggede prægtige slotte, reformerede kirken og sørgede for lov og orden i sine områder. Hans hovedstad, Haderslev, blomstrede, og på vestkysten af hertugdømmet beskyttede han både land og folk mod stormfloder og oversvømmelser ved at lade store havdiger opføre. Netop digebyggeriet på Slesvigs vestkyst fra Højer til Rudbøl er en af hans største og mest betydningsfulde bedrifter.
Enhedsleder Lennart S. Madsen siger om udstillingen:
”Vi forsøger at tegne et portræt af Hans den Ældre, hvilket særligt to fine indlån fra Tyskland er med til at sikre. Det ene er det eneste samtidige farvelagte billede af hertugen, som helt ekstraordinært kan ses i udstillingen. Portrættet, der er udgangspunkt for senere afbildninger af Hans den Ældre, ses på en voksmedaljon udlånt af Staatliche Kunstammlungen i Dresden.
Medaljonen blev fremstillet af Valentin Maler i 1574, mens hertugen var på besøg hos hertugparret i Sachsen. Ud over medaljonen er det lykkedes Museum Sønderjylland at låne Hans den Ældres kiste fra gravkapellet i Slesvig Domkirke. Kisten har ikke været ude af kirken, siden hertugen blev begravet der den 14. februar 1581”.
Som dreng var Hans den Ældre kandidat til den danske trone, men i stedet blev han i 1544 hertug af Slesvig-Holsten. Han fik en tredjedel af hertugdømmerne og regerede over dem i samarbejde med sine to brødre, de to andre slesvigske hertuger - kong Christian 3. og hertug Adolf. Da Hans den Ældre døde i 1580, havde han ingen arvinger, og derfor blev hans områder delt mellem de to brødre, inden det senere gik i glemmebogen.
Sådan er det også gået med det prægtige slot Hansborg, som fandtes i Haderslev, og hvor Hans den Ældre boede. Slottet var større end Kronborg, men der er kun få bevarede rester tilbage af det. Dem kan du se i udstillingen, hvor du også bliver præsenteret for hertugens fornemme jagtslot Grøngård ved Tønder. Desuden kan du se nogle af de store kopibøger med hertugens forordninger og breve fra det enestående Hansborg-arkiv.
Udstillingen kan ses frem til 22. maj 2022 i museets åbningstid - samt selvvølgelig den 29. juni.
Når fejringen af hertug Hans den Ældre tirsdag den 29. juni 2021 finder sted på plænen ved museet Arkæologi Haderslev, bliver det festligt som for en rigtig renæssancefyrste. Ud over at besøge Museum Sønderjyllands nye store udstilling om hertugen Det forsvundne hertugdømme: Hans den Ældre 500 år kan gæster tage del i de mange aktiviteter, der finder sted fra kl. 15-18 og dermed afslutter den dagslange fejring af hertugen rundt om i byen.
Der er aktiviteter for både børn og voksne, og især for de mindste gælder, at de fleste aktiviteter er gratis. Derfor er alle velkommen til at være med, når der mellem mange forskellige renæssancelege blandt andet er fægteskole med drabelige dueller (fra 7 år), ligesom det er muligt at se og røre renæssancens blankvåben. Man kan se teaterforestilling med Mester Peder eller se dronning Dorothea og hertug Hans optræde og høre sang og musik med Virelai eller fremstille sin egen vifte.
Der vil desuden være boder med pandekager, kryddersnaps, kniplinger og mulighed for at prøve at slå sine egne mønter.
Udstillingen om hertug Hans er naturligvis åben for gæster, og enhedsleder, arkæolog Lennart S. Madsen vil sikre en ordentlig og personlig introduktion til dem, der indløser billet.
Husk coronapas.
Siden 1974 er der med undtagelse af 1980, 1981, 1982 samt i 2020 hvert år blevet hædret en æreshertug i forbindelse med Hertug Hans Festival.
Efter en corona-aflysning i 2020 sker det nu igen. Tirsdag den 29. juni klokken 14 udråber borgmester H. P. Geil på Torvet årets æreshertug- en person eller gruppe, der har gjort en ekstraordinær indsats og gjort en forskel - og ikke mindst skabt ekstra opmærksomhed om Haderslev by og kommune. En lang række fremtrædende personligheder er i årenes løb blevet hædret med den fornemme titel. Blandt andet har den netop afdøde tidligere statsminister Poul Schlüter modtaget hæderstitel, lige som teatergruppen Møllen og Ole Olsen er blevet hædret. I 2019 var det HFKs formand Claus Dall, der fik titlen for sit arbejde i HFK og det venskabsbysamarbejde, han i mange år som ansat ved Haderslev Kommune drev frem.
Alle er velkomne til at hylde den ny æreshertug, som er udvalg i et samarbejde mellem Haderslevs borgmester, medier og tidligere æreshertuger.
Claus Dall blev i 2019 kåret til æreshertug for sit frivillige arbejde i Haderslev Fodbold og venskabsby-samarbejdet.
Adresse
Damparken,
Borgervænget,
6100 Haderslev - DK
Åbningstider
Fredag 30. maj 2025 kl. 9-18
Lørdag 31. maj 2025 kl. 10-22.30
Søndag 1. juni 2025 kl. 10-15
Bank
Danske Bank
Registreringsnummer: 9570
Kontonummer: 13151148
CVR
Nummer: 3517 5520
Mobilepay
74362
Legat- og sponsoransvarlige
Lone Selmer
mail: lone@selmer.org
tlf: +45 2235 7044
Inge Rogat Møller
Mail: ingerogatm@icloud.com
Følg Hertug Hans Festival