BØRNEDAG 2023

Helt ude i skoven med

Hertug Hans Festival

Tema 2023 - tro og folketro

Helt ude i skoven på den anden side af forstanden. Forbi fortidens høje og de syv søer. Helt derinde mellem de højeste træer, hvor uglen tuder højest og månelyset i den mørkeste nat forvandler alt til sølv. Her i en lysning af hyld på kanten af mosens dynd regerer den mægtige ellekonge.


Helt op til 1800-tallet levede fortællingerne om de underjordiske side om side med troen på Vor Herre.


I 2023-udgaven af Hertug Hans Festival bliver der sat fokus på tro og overtro - med skoven som omdrejningspunkt for tre fortryllede dage. 


Emnet kommer også til at fylde ved børnedagen, som holdes fredag den 2. juni fra klokken 9-14. Alle 0.-6. klasser fra Haderslev Kommune inviteres med. Mere information om børnedagen kommer i det nye år. Men sæt allerede nu kryds i kalenderen

lt 

Kom i Jump-a-lot

Hertug Hans Festival glæder sig rigtig meget til at se vinderne af vores "kunst-konkurrence".


Lav en figur fra den danske overtro, lød opgaven til skolerne i Haderslev Kommune.Den 5.maj skal bidragene i konkurrencen afleveres.


Sidste år var det børnene fra Fællesskolen Nustrup-Sommersted, der satte sig tungt på præmierne, da de lavede nogle flotte nye våbenskjold til hertug Hans. Hvem vinder mon i år??


Børnene kan i hvert fald godt glæde sig. Der bliver en præmie til vinderne af hver kategori:

0-3. klasse

og 4.-6. klasse.


Vinderne kan se frem til at komme en tur til Jump-a-lot, Øbeningvej3-7, Nr. Hostrup, 6230 Rødekro.


Betingelserne er følgende: Max 25 børn og voksne kan komme afsted - og tidspunktet kan ikke rykkes. Det er onsdag den 21. juni 2023 fra klokken 9-14.


Konkurrence for 0.-6. klasse

Lav et væsen fra den danske folketro

- og vind præmier til klassen

Introduktion

Hertug Hans elskede at gå på jagt i sine skove. Jagten gav ham mad på bordet, og i skoven kunne han finde olden til sine svin og få tømmer til sine byggerier.


Men skoven med dens bakker og vandløb var også en verden fuld af mystik, der var virkelig og reel for 1500-tallets børn og voksne. Her i denne natur levede nisser og trolde, og her drev ellefolket deres spil.

Det var også her, at kloge koner og mænd fandt urter til helbredelse og besværgelser og påkaldte sig den etablerede kirkes vrede.


Folketroens beretninger om naturens mystiske væsner er mangfoldige, og i de gamle sagn finder vi mange gode historier om dem sammen med anvisninger på, hvordan man skulle opføre sig.


Med denne kunst-konkurrence vil Hertug Hans Festival gerne sætte fokus på, hvordan det var for børn og voksne at leve i 1500-tallet - i en tid, hvor den nye lutherske kirketro kæmpede om børn og voksnes sjæle, men hvor folketroen var indgroet i alle.


Hvad troede de på? Og hvordan påvirkede det

deres liv? Og er der noget af datidens folketro, som stadig lever i 2023?

Opgaven

Lav en figur af et væsen fra den danske folketro
- og gerne i stor udgave fra

1,5 meter + -

Materialer

Der må bruges ståltråd, hønsetråd m.m. til skelet

Naturgenbrugsmaterialer:

som aviser, ugeblade

toiletruller, træflis,

træspåner tørrede blomster,

bark frøstande, kogler Plantefarvning af garn til ex

hår/materialer fra skoven Stof: Bomuld, uld, silke, hør,

nælde til evt. beklædning.

Alt det praktiske

Aflevering: Væsnerne skal afleveres senest den 5. maj 2023 i Kunsthal 6100.


De vil blive forsøgt udstillet i Haderslevs butikker.


Der vil være præmier til det bedste værk i aldersgruppen 0.-3. klasse og 4.-6. klasse.


Alle klasser kan deltage med maksimalt et værk.


Alle værker vil blive bedømt af en jury.


Vinderne kåres ved børnedagen den 2. juni.


Yderligere oplysninger om konkurrencen og aflevering:

Anette Prip - anetteprip@hotmail.com

eller tlf. 2851 8507

FÅ INSPIRATION

Gå ud i landskabet og find langhøje, dysser og jættestuer.

Gå ind i en kirke og kig på kalkmalerier eller snak om gamle folkeviser som Hr. Oluf, han rider så vide om land.

Snak også med din mormor eller morfar og spørg dem om de underjordiske. 

Sabrina

Spring vibes

Trolde

Trold betyder monster på oldnordisk, og det var da også især i de nordiske lande, at troen på trolde florerede. Det hænger sammen med den nordiske mytologi, hvor trolden var en videreudvikling af jætten. Datiden troede, at trolden boede i huler i nogle af de danske høje og kun kom ud ved mørkets frembrud. Trolden er mest et grumt uhyre, der stjæler og spiser børn, men der og også historier om gode trolde, der hjælper mennesker. 

Jasmine

Summer vibes

Bjergfolk/nisser

Bjergfolk er overnaturlige væsener, der ifølge folketroen står bag hverdagens uforklarlige hændelser og naturfænomener. Bjergfolk bor hyppigst i høje og under huse og råder om natten; de er også blevet kaldt trolde, bakkefolk, højfolk, puslinger, dværge og vætter, i Sønderjylland og på Bornholm tillige de underjordiske. De lever i familier og har et dagligliv, der ligner bøndernes; de brygger og bager, de fester og elsker, de passer deres heste, "som kun er lidt større end katte".

Sarah

Fall vibes

Ellepiger

Danmarks svar på elvere var ellefolkene. De var væsener, som boede i høje, moser, bakker og under hyldetræer. Der er mange historier om ellefolk, og troen på dem har formentlig været meget udbredt i Danmark.

Ellefolkene levede i samfund, som mindede om menneskenes med en konge, love og traditioner. Ellefolkene havde hule rygge, mens kvinderne fortil var utroligt smukke og forføriske. Der er mange sagn om ellekvinder, som har prøvet at forføre menneskene. Hvis mændene bed på, blev de omgående ramt af vanvid.

De underjordiske er engle, der ragede uklar med Vorherre og blev smidt ud af Paradis. Deres straf var ophold på jorden.

De, der faldt på høje og bjerge blev til bjergfolk og trolde, de, der faldt i vandet blev til havmænd og havfruer, de der faldt i moser blev til ellefolk og de, der faldt på gårdene blev til nisser.


fra Evald Tang Kristensens Danske Sagn, som de har lydt i folkemunde