BØRNEGILDE ARKIV

2023

Tro og

folketro

- helt ude i skoven

Helt ude i skoven på den anden side af forstanden. Forbi fortidens høje og de syv søer. Helt derinde mellem de højeste træer, hvor uglen tuder højest og månelyset i den mørkeste nat forvandler alt til sølv. Her i en lysning af hyld på kanten af mosens dynd regerer den mægtige ellekonge.


Helt op til 1800-tallet levede fortællingerne om de underjordiske side om side med troen på Vor Herre.


I 2023-udgaven af Hertug Hans Festival blev der sat fokus på tro og overtro - med skoven som omdrejningspunkt for tre fortryllede dage. 


Emnet fyldte også ved børnedagen fredag den 2. juni 2023 fra klokken 9-14. Alle 0.-6. klasser fra Haderslev Kommune var inviteret med.Cirka 1000 børn og lærere havde sagt ja til at hoppe ind i fortiden og overtroens verden, hvor de blandt andet kunne vinde præmier for at lave et magisk væsen - og samtidig udfordre deres viden om ellekongen og alle de andre væsener.

Trailer til Hertug Hans Festival 2023


2022

Hertug Hans 500 år

Flere end 1000 børn fra 0. til 6. klasse fra skoler i Haderslev Kommune var tilmeldt Hertug Hans Festivals store børnegilde fredag den 3. juni 2022 fra klokken 9 til 14.


Her fejrede Hertug Hans Festival sammen med hovedsponsoren for børnedagen, Haderslev Kommune, med et års forsinkelse Hertug Hans den Ældres 500 års fødselsdag. Det skete med et ægte fyrstegilde anno 1500-tallet med teater, gøgl, musik, reenactment, formidling af gamle håndværk, ridderturnering og meget mere.


Her fik børnene og deres voksne mulighed for at se, føle, lugte, opleve og aktivt deltage i et liv, som det kunne have udformet sig i Hertug Hans den Ældres tid.


Giv Hertug Hans et nyt våbenskjold

I anledning af Hertug Hans den Ældres 500 års fødselsdag afviklede Hertug Hans Festival en konkurrence blandt skolerne.

Lav et nyt våbenskjold til Hertug Hans lød opgaven.

Den udfordring fulgte mange, og det kunne ses i gågaden i Haderslev før og under Hertug Hans Festival.

Hertug Hans Festival siger tak til:

Haderslev Kommune


A. P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formaal


Spar Nord Fonden


Nordea Fonden


Det Schaumannske Familiefond

2018

Børneliv i middelaldere

550 skolebørn fra skoler i hele Haderslev Kommune fik én på opleveren, dar Hertug Hans Festival fredag den 1. juni 201 begyndte den tre dage lange festival med et særligt arrangement for elever fra 0.-5. klasse.

 

Kommunens yngste skolebørn fik nemlig for anden gang i festivalens historie mulighed for at rykke historie-undervisningen ud af klasseværelset og ind den historiske landsby i Damparken. Fra klokken 9 til lidt over middag havde eleverne mulighed for at gå på opdagelse i historien og møde riddere, drabanter, skønjomfruer, håndvær-kere, lurendrejere, musikanter, gøglere og mange andre


spændende skikkelser fra 1500- og 1600-tallet.


Temaet for børnedagen var "Børneliv i middelalderen og renæssancen". For var børn dengang børn eller var de små voksne? Lærte de at læse og skrive? Hvad fik de at spise – og var der egentlig tid til at lege? 

 

Som noget nyt fik de ældste børn mulighed for at deltage i ”Jagten på den 19. Nøgle” – en dyst, der handlede om samarbejde, om at bruge alle sanserne og samtidig lære dem noget om Haderslevs spændende historie i tiden under Hertug Hans. Ud over at få en sjov oplevelse kunne børnene takket være gode sponsorer vinde spændende præmier

Hansborg-mysteriet: Jagten på den 19. nøgle

- en skattejagt for eventyrlystne børn


I Haderslev er alle spændte og fyldt med forventning - også Elsa Langbensdatter og Knud Bagers søn, der er i huset hos Haderslevs mest travle mand, bygmester Hercules von Oberberg.

 

Året er 1565 og efter flere års byggeri står sydfløjen af det, der engang skal blive Haderslevs absolut største og mest prægtige bygning færdig.

Den 1. februar 1557 blev grundstenen lagt, og i mere end otte år har hærskarer af svende og håndværkere under ledelse af von Oberberg knoklet på det store byggeprojekt. I 1562 blev vestfløjen bygget færdig, og på trods af, at nord- og østfløjen stadig mangler, kan von Oberberg endelig begynde at puste lidt ud. I dag skal han overrække nøglerne til den nye fløj til hertugen, der ikke vil vente længere. Her i de to fløje er hans sovekammer, sølvkammeret, den store sal, den store stue, kancelliet, rustkammeret, og her skal den kongelige familie også bo, når den kommer på besøg.

 

Hercules von Oberberg tæller alle nøglerne.

Der er kun 18. Den store nøgle til slottets portdør er væk.

 

Hjælp Elsa og Knud med at finde nøglen. Led efter posterne i forskellige farver i den historiske landsby – og løs opgaverne. Hvis I ikke kan finde dem, så spørg landsbyens indbyggere om hjælp.

2017

Lut og Luther - reformationen i børnehøjde

Børnegildet i 2021 er en videreudvikling af succesen fra Reformationsjubilæet i 2017, hvor 1200 tilmeldte elever fra 1.-5. klasse samt deres lærere med teater, gøgl, musik, mad, ridderturnering og ikke mindst mødet med dygtige formidlere af historiske håndværk og levevis fik en inspirerende og rost dag som afslutning på et undervisningsforløb om Reformationen i børnehøjde hjemme på skolerne. I forbindelse med Hertug Hans Festival skulle de blandt andet lave en tesedør.