ELLEKONGENS FORBANDELSE 2023

Hjælp Hertug Hans sikkert gennem ellekongens rige

Ellekongens forbandelse

- en dyst for hele familien

Er en udfordring for eventyrlystne og modige børn - og deres voksne. Udgangspunktet er Evald Tang Kristensens store værk: Danske Folkesagn som de har lydt i folkemunde.


Opgave: Gå sammen to og to – eller flere.

 

I skal finde otte poster, der alle er markeret med hertug hans våbenskjold.

Alle poster minus en er ubemandede. Opgaverne kan løses i vilkårlig rækkefølge.

 

Ved hver post skal I igennem en ”prøvelse” og får – eller finder til sidst et magisk tal.

 

De magiske tal danner en kode, som I skal løse. Med koden - eller løsenet - får I den knap 13-årige kongesøn Hans sikkert gennem Ellekongens Rige under flugten fra Nyborg til Sønderborg i juni 1534.

 

LAV EN BESKYTTELSE MOD ELLEKONGENS FORBANDELSE


Opgave: Lav en trylleamulet med en sætning, der beskytter dig mod ellekongens forbandelse.

Som belønning får du et tal, som du skal bruge til at løse koden. 


Bonus: I 2016 fandt en amatørarkæolog med metaldektor en blyamulet ved Troelseby på Lolland Da den blev foldet ud, åbenbarede der sig en gemt indskrift.

Oversat til moderne dansk lyder amulettens tekst: ”Jeg besværger jer elvermænd og elverkoner i Gud faderen den almægtiges navn, at I ikke skader bæreren [af amuletten]. I herrens navn.”


Indskriften er skrevet med såkaldte minuskler, som er en type latinske bogstaver, og den giver et indblik i den overtro, som herskede side om side med kristendommen i middelalderen. Dengang var elverfolket ikke gode folk, men noget, som man skulle beskytte sig mod.


Ellefolket ledes af ellekonger, der hver regerer over et større område, som de vogter mod ødelæggelser og fjender.

Den mest kendte ellekonge er Klintekongen på Møns Klint, men de findes overalt - og bor typisk i elverhøjene eller inde i skovens hjerte, hvor der sjældendt kommer mennesker.


Der er i øvrigt ingen beskyttelse mod ellekongens vrede. Hvis han bliver vred, må man flygte - eller tage kampen op.


RED HANS FRA AT BLIVE ELLEVILD - GRAV ELLEPIGENS HEMMELIGE TAL FREM


Opgave: Undgå ellepigens fortryllelse og mærk jer frem til det tal, der gemmer sig på bunden af hendes hule ryg. Noter tallet, der skal bruges til at løse koden.  


Bonus: Ordet ellevild betyder i dag, at noget er vildt godt. I gamle dage var det lige så negativt som elleskudt. Hvis en ung mand indlod sig i ellepigernes dans, måtte han danse i al evighed, eller indtil han blev trukket ud af forbandelsen. Tragedien var forudbestemt. Han ville ende i vanvid og dø.


Det kan godt være svært. For ellepigerne er er meget smukke væsner med lys hud og langt, korngyldent hår. Men deres ryg er hul og råddent som et gammelt, dødt træ. Når de bliver ældre, bliver de til ellekoner, der er gamle og grimme skabninger med lange hængebryster, som de slynger hen over skuldrene, når de løber. 


Ellepigernes forbandelse og magi kan brydes. Man kan støbe bly rundt om hovedet på offeret eller vende vrangen ud på overtøjet og tage det på bagvendt.

Man kan også ridse et kors i brød og bagværk, så kan ellekonen ikke stjæle det - eller lægge stål, nåle eller lignende ting på dørtærsklen, så kan de ikke komme ind.

Slip ud af bjergfolkets høj


Opgave: Hvordan kan man slippe ud af bjergfolkets høj, hvis man er så uheldig at blive bjergtaget? Noter tallet bag dit rigtige svar. 


  • Tie stille i tre dage (10)
  • Hoppe ti meter baglæns (17)
  • Hyle som en varulv (1)


Bonus: Vidste du godt, at ordet bjergtagning faktisk er ret negativt?


I nordisk og keltisk folketradition var der nemlig en udbredt forestilling om, at bjergfolk og ellefolk ved sang, dans, runer og smigrende tale lokkede mennesker ind til sig i "bjergene" -altså i høje, bakker eller store sten.


En bjergtagning er en forførelse, og unge piger, især vordende brude, var mest udsat for at blive bjergtagne. En gift mand kunne i øvrigt, når højen rejste sig på gloende pæle, se sin bjergtagne kone danse rundt med udslagent hår — noget ellers utænkeligt i almindeligt landsbyliv i gamle dage.


Når de bjergtagne havde opholdt sig blandt de overnaturlige en tid, vendte de tilbage, men de var tungsindige, sære eller vilde.


Skulle man være så uheldig at blive bjergtaget, så skal man tie stille og hverken spise eller drikke af det, som bjergfolket tilbyder. Så slippes man nemlig fri.

Fremsiger man en kristen besværgelse, så slynges man også straks ud af højen, og hvis bjergfolket tilbyder noget af deres troldedrik - ofte i et flot sølvbæger, så skal man også straks kaste det over skulderen. For det er giftigt for mennesker. Hvis man stjæler bægeret, bringer det uheld. Bjergfolk er hverken vilde med kirkeklokker eller lyden af trommer. De mener nemlig, at trommerne lyder som tordenguden Thor.

FIND VARULVENS HEMMELIGHED


Opgave: Hvordan kan man genkende en varulv i menneskeform? Noter tallet bag det svar, du vælger.


  • Hans øjenbryn er groet sammen, og han har ofte stof mellem tænderne (22)
  • Han har blå øjne (16)
  • Hans ben er ekstra lange (29)


Bonus: Det var helt almindeligt at tro på hamskiftere som varulve i middelalderen og helt op til begyndelsen af 1800-tallet.


Hvis en kvinde ville have en let og smertefri fødsel skulle hun gå gennem et føls fosterhinde eller en hestesele tre gange.


Straffen var dog sikker. Hvis barnet blev en dreng, ville han blive forbandet og blive en varulv, mens en pige ville blive en mare – et væsen, der plagede sovende ved at sidde på brystet af dem og give dem trykken for brystet og åndenød.


Forbandelsen var alvorlig, og ifølge folketroen kunne en varulv kun komme ud af den, hvis en nær pårørende eller anden sagde: Du er en varulv. Det var også en god idé at slå ud efter ham med et stykke stof, hvis man som kvinde ikke ville fanges.


Hvis ikke varulven blev befriet, var han fordømt til at drikke blod fra en førstefødt.

FIND DEN STØRSTE KRIGER


Hvor højt er Danmarks højeste træ? Noter tallet bag dit svar.

 

  • 12 meter (26)
  • 53,7 meter (18)
  • 23,5 meter (21)


Bonus: Ellekongens krigere rykker ud, når ellekongen kalder. De jager alle fremmede fyrster på porten.

Sagnet siger, at når der igen er fred, forvandler de sig til skovens træer og sten.


Ved særlige højtider - omkring jul og sommertid kan man møde dem sammen med ellekongen, når han er ude at indsamle skatter fra egnens beboere. Så indkræver de skatten for at beskytte dem - ofte er det det sidste neg.

Gårdnissen Brun - lige til øllet


Opgave: Gårdnissen Brun er som alle nisser. Han elsker sin grød, men også god øl. På Hertug Hans’s tid drak alle børn og voksne øl – hele dagen. Vandet var nemlig ofte ikke rent, og så smagte det skidt. Derfor blev der brygget øl alle vegne.

 

Husk på, at øllet ikke altid var lige så stærkt som i dag.

 

Hvor meget øl var det almindeligt at drikke om dagen for helt almindelige mennesker i middelalderen? Noter tallet bag dit rigtige svar ned.

 

  • 1 krus (15)
  • 2-3 liter (28)
  • 10 liter (20)

 

Bonus: Gårdboen eller gårdnissen beskytter den gård, som han bor på. Han hjælper også gerne bonden. Men betingelserne skal være i orden og han foretrækker at bo i stalden hos dyrene.


Gårdnissen vil gerne have betaling for sit arbejde - og helst en skålfuld sødgrød med smør. Til gengæld sørger han for, at dyrene har det godt, og at værktøjet hænger på sin plads. Skulle fremmede nisser fra andre gårde komme forbi for at "låne" korn, redskaber eller andet, så bliver de smidt ud. 


Ingen ser ham rigtigt, men alle ved, at gårdnissen er der. Han bliver derfor også hidsig, hvis nogen laver grin med ham - og så bliver de straffet. Gårdens børn og unge er heller ikke lige hans kop te. Hvis de ikke opfører sig ordentligt, gør han sig usynlig, slår sparker og niver dem.


Han er helt sin egen og gør kun det, som han selv vil. Hvis bonden forstyrrer, får han derfor et dask over kinden.Og ingen skal i hvert fald kommentere hans tøj. Den bedste beskyttelse mod ham er at behandle ham pænt - og ellers lade ham være i fred. 

Hvad ser åmanden


Opgave: Hvad er det, du ser i søen på en solskinsdag, som åmanden og alle andre også ser, når de ser på dig? Noter tallet bag dit rigtige svar,

 

  • Lys (1)
  • Mørke (3)
  • Dig selv (5)


Bonus: Det er åmanden, der sørger for, at søen er fuld af fisk, og han bestemmer, om der er bid på krogen, når du fisker. Som betaling kræver åmanden dog én gang om året altid et menneske som offer.


Mange drukneulykker siges derfor at være åmandens skyld. 


Når åmanden venter på et offer, kan man af og til høre ham kalde: "Nu er tiden kommen, men manden endnu ikke kommen".


Det behøver ikke være et uheld at ende som åmandens offer. Med magisk musik og toner fra sin violin, kan han lokke mennesker til sig.Hans spil er lige så forlokkende og forførende som elverpigernes sang. Når han spiller, kan de blive så tungsindige, at de drukner sig selv. 


Åmanden kan i øvrigt ændre skikkelse og blive til en stor gedde med hestemanke og store, uhyggelige øjne. Nogen gange ligner han en søtrold.


Hvis man vil beskytte sig mod åmanden, skal man kaste stål eller sten ud i vandet. Når stenen rammer vandet, skal man sige: Nu er åmanden bundet, og så kan man gå i vandet uden at være bange.

Den uærlige og hans skæbne


Hvilke personer var på Hertug Hans’s tid uærlige og dermed uden for det gode selskab? Noter tallet bag dit rigtige svar - og løs koden.


  • Alle børn, der løj for deres mor og far? (25)
  • Natmanden, som var datidens renovationsarbejder/skraldemand? (12)
  • Soldater, der gik i krig? (2)

 


Bonus: Mange mennesker måtte i middelalderen og renæssancen leve udenfor byyporten og dermed uden for det gode selskab. Ofte i skoven. Her levede de som udstødte og havde kun til dagen og vejen. Hvis ærlige borgere talte med dem, risikerede de, at de uærliges urenhed smittede af på dem. At blive til grin eller blive set i selskab med disse uærlige var en katastrofe.


Det var ikke kun forbrydere og lovovertrædere, som blev regnet for uærlige. 

Selv mennesker, der udførte samfundsvigtigt arbejde blev på grund af deres job regnet som en uærlig - og dermed farlig.