I drukkulturens fodspor 2022

Fyraftensøl


I drukkulturens fodspor -fyraften med øl og fornøjelige fortællinger


Forfatteren Martin Davidsen sætter spot på danskernes drikkevaner - og især uvaner i 1500- og 1600-tallet i et underholdende miniforedrag ved Hertug Hans Festival fredag den 3. juni. Sæt kryds i kalenderen og kom forbi til en fyraftensøl - og et fornøjeligt indblik i drukkulturen i gamle dage.

Engang drak vi danskere tre til fire liter øl – hver dag. Også børnene. Rent vand var nemlig en mangelvare, og det, der var kunne vi alt for let blive svært syge af. Derfor var alle danskere tvunget til at drikke øl.


 

Selvom der ikke var så mange promiller i den gode hverdagsøl, så har vores forfædre og formødre nok af og til dinglet lidt rundt. For der blev drukket ved alle festlige lejligheder – og sørgelige, og det var ligegyldigt, om det var høj eller lav, fine eller usle, soldater eller håndværkere, borgerskab eller adelens fornemheder. Der blev gået godt og grundigt til øllet til bryllupper, ved fødsler, begravelser, når man kom i lære – og ved lavsgilderne.


 

Fredag den 3. juni klokken 16 kan du under Hertug Hans Festival hygge dig med en fyraftensøl i det store taffeltelt i Damparken. Samtidig kan du blive lidt klogere på druk i fortiden, når forfatteren og foredragsholderen Martin Davidsen åbner for godteposen og med stor lune deler ud af sin store viden om 1500- og 1600-tallets drukkultur.


 

I Martin Davidsens romaner om kaptajn Tobias Rens fra 1600-tallets København og den nye serie med Laurits Bogbinder fra 1500-tallets Helsingør er stamværtshusene Den Kække Gås og Den Brogede Ko vigtige ankre i hovedpersonernes liv.


 

Her har Tobias Rens og Laurits Bogbinder fred, og her kan de nyde den livgivende øl – om det er den lokalt bryggede eller den fine rostocker-øl.

 


Øl var drikkelse og mad på én og samme tid, og at drikke var et sundhedstegn. Øl var nemlig ikke blot betydeligt sundere end postevand. Uden den gyldne væske gik verden simpelthen i stå. Ingen mand kunne i øvrigt være ærlig, hvis han ikke drak – og at miste sin ære var det værste, der kunne overgå en retskaffen og god borger. Ergo skulle der drikkes ….

 


Der er masser af humor og små finurlige anekdoter i Martin Davidsens populære miniforedrag, som han har turneret landet rundt med. Nu er turen så kommet til Haderslev, hvor man selvfølgelig også kan få en snak med ham om hans forfatterskab.


 

Tobias Rens-serien består af Løftet, Kongens Brev og Skyggernes Fyrste, og i marts udkom andet bind i den stærkt anmelderroste Laurits Bogbinder-serie: Dragen med de syv hoveder og ti horn. Første bind, Døden på den gustengule hest, udkom sidste efterår.

 


Læs meget mere om hans forfatterskab og foredrag på www.martindavidsen.dk og sæt kryds i kalenderen til dette anderledes og hyggelige foredrag.