Irske ulvehunde 2022
IMG_8930
IMG_8928

Dyr


Verdens største hunde indtager Damparken


Irske ulvehunde i middelalderen har gennem flere år deltaget i Hertug Hans Festival om lørdagen. I 2022-udgaven af festivalen slår gruppen alle tre dage lejr i Damparken.

Snuden når et godt stykke op og indover både køkken- og spisebordet, og i sofaen fylder den det meste.


Det er ikke noget at sige til, at Gruppen af Irske Ulvehunde i Middelalderen, GIUM, har fået folk til at glippe med øjnene og tabe pusten, når de og deres kæmpehunde gennem de seneste år om lørdagen har deltaget i det historiske optog under Hertug Hans Festival i Haderslev.


I 2022-udgaven af Hertug Hans Festival fra den 3.-5. juni bliver der mulighed for at få endnu mere at vide om gruppen og verdens største hund. GIUM slår nemlig alle tre dage lejr i Damparken.

 

Med en gennemsnitlig skulderhøjde på 88 centimeter og vægt på mellem 65-70 kilo for hannernes vedkommende er den irske ulvehund da også et imponerende syn.

Lige så stor, den er, lige så fredelig er racen dog også. Dansk Kennelklub betegner den irske ulvehund som lige så rar, rolig og tålmodig, som den er stor. Sådan har det ikke altid været.

 

Den irske ulvehund har en meget spændende historie, der er omgærdet af både sagn og myter, men også beretter om samarbejde og samhørighed mellem dyr og mennesker.

Inden GIUM i 2003 for første gang kunne få lov til at deltage i Horsens Middelalderfestival, skulle gruppen bevise, at ulvehunden fandtes i middelalderen. Det var ikke noget problem.

 

Ulvehundens allertidligste historie går mange århundreder tilbage.

Længe før romerne kom til Irland, brugte kelterne således de store hunde som både krigshunde og til jagt på ulve. I 1400-tallet havde hvert irsk grevskab således pligt til at holde 24 ulvehunde for at beskytte bøndernes husdyr mod ulvenes hærgen. Hundene og deres kunnen var så populære, at de fra middelalderen og op til 1600-tallet var værdsatte gaver til kongehuse i hele Europa.

Da ulven gradvis forsvandt, faldt antallet af de store hunde også. Og det var tæt på at den uddøde, da der i det 19. århundrede udbrød hungersnød i Irland.

En skotsk kaptajn tilskrives æren for at have genskabt den irske ulvehund af de få hunde, der var tilbage. Det er efterkommere af disse - og ikke mindst deres stolte ejere - som gæsterne ved Hertug Hans Festival kan møde i Damparken.