Børnedag

Historie i børnehøjde 

Klik for flere detaljer om de praktiske ting og tilmelding

BØRNEGILDE - vi fejrer 500 års fødselsdag for hertugen 3. juni 2022

Det blev desværre ikke i 2021, at vi kom til at fejre hertugens 500 års fødselsdag. På grund af corona og de fortsatte restriktioner udskyder vi derfor det stort anlagte børnegilde for alle skoler fra 0.-5. klasse til 2022. Sæt sæt kryds i kalenderen ud for fredag den 3. juni.


Fødselsdagsfestlighederne  kommer til at foregå som ved et ægte fyrstegilde i 1500-tallet med teater, gøgl, musik, reenactment, formidling af gamle håndværk, ridderturnering og meget mere. Børnene skal kunne se, føle, lugte, opleve og aktivt deltage i livet i den historiske landsby.

 

Klassevis vil børnene og deres lærere derfor få mulighed for på skift at få musik-oplevelser, møde gøglere, teaterkunstnere, løse opgaver og til sidst samlet overvære en historisk ridderturnering.

 

Vi planlægger, afhængigt af deltagertal, 12-15 forskellige forestillinger med vores deltagende kunstnere og formidlere. Forestillinger, som klasserne kan byde ind på.


I 2017 fik hver klasse, hvis de havde lyst, to arrangementstilbud.

 

Formidling på markedet er vigtigt. Hos smeden kan børnene eksempelvis høre alt om, hvordan man smeder, hos ølbryggeren alt om øl, og hos ridderne og drabanter om våben og kamp. Flere steder vil det også være mulighed for at prøve - og derved lære.

De andre børnedage

2017

Lut og Luther - reformationen i børnehøjde

Børnegildet i 2021 er en videreudvikling af succesen fra Reformationsjubilæet i 2017, hvor 1200 tilmeldte elever fra 1.-5. klasse samt deres lærere med teater, gøgl, musik, mad, ridderturnering og ikke mindst mødet med dygtige formidlere af historiske håndværk og levevis fik en inspirerende og rost dag som afslutning på et undervisningsforløb om Reformationen i børnehøjde hjemme på skolerne. 

2018


Børneliv i middelalderen

550 skolebørn fra skoler i hele Haderslev Kommune fik én på opleveren, dar Hertug Hans Festival fredag den 1. juni 201 begyndte den tre dage lange festival med et særligt arrangement for elever fra 0.-5. klasse.

 

Kommunens yngste skolebørn fik nemlig for anden gang i festivalens historie mulighed for at rykke historieundervisningen ud af klasseværelset og ind den historiske landsby i Damparken. Fra klokken 9 til lidt over middag havde eleverne mulighed for at gå på opdagelse i historien og møde riddere, drabanter, skønjomfruer, håndværkere, lurendrejere, musikanter, gøglere og mange andre spændende skikkelser fra 1500- og 1600-tallet.Temaet for børnedagen var "Børneliv i middelalderen og renæssancen". For var børn dengang børn eller var de små voksne? Lærte de at læse og skrive? Hvad fik de at spise – og var der egentlig tid til at lege? 

 

Som noget nyt fik de ældste børn mulighed for at deltage i ”Jagten på den 19. Nøgle” – en dyst, hvor børnene med samarbejde og ved at bruge alle deres sanser skulle løse opgaver, der kunne give dem et indblik i Haderslevs spændende historie i tiden under Hertug Hans. Ud over at få en sjov oplevelse kunne børnene takket være gode sponsorer vinde spændende præmier

Hansborg-mysteriet: Jagten på den 19. nøgle

- en skattejagt for eventyrlystne børn


I Haderslev er alle spændte og fyldt med forventning - også Elsa Langbensdatter og Knud Bagers søn, der er i huset hos Haderslevs mest travle mand, bygmester Hercules von Oberberg.

 

Året er 1565 og efter flere års byggeri står sydfløjen af det, der engang skal blive Haderslevs absolut største og mest prægtige bygning færdig.

Den 1. februar 1557 blev grundstenen lagt, og i mere end otte år har hærskarer af svende og håndværkere under ledelse af von Oberberg knoklet på det store byggeprojekt. I 1562 blev vestfløjen bygget færdig, og på trods af, at nord- og østfløjen stadig mangler, kan von Oberberg endelig begynde at puste lidt ud. I dag skal han overrække nøglerne til den nye fløj til hertugen, der ikke vil vente længere. Her i de to fløje er hans sovekammer, sølvkammeret, den store sal, den store stue, kancelliet, rustkammeret, og her skal den kongelige familie også bo, når den kommer på besøg.

 

Hercules von Oberberg tæller alle nøglerne.

Der er kun 18. Den store nøgle til slottets portdør er væk.

 

Hjælp Elsa og Knud med at finde nøglen. Led efter posterne i forskellige farver i den historiske landsby – og løs opgaverne. Hvis I ikke kan finde dem, så spørg landsbyens indbyggere om hjælp.